Lil' pOtbellies in het AD Magazine
< Terug

Ook varkens hebben liefde nodig

Vandaag wordt in de Hoeksche Waard met spanning uitgekeken naar de aankomst van talloze varkensambasssadeurs die het volk van de Lil'pOtbellies vertegenwoordigen. Deze kleine Bol- of hangbuikjes hebben een missie: het oproepen tot een meer positieve levenshouding en verbetering van het imago van het varken. Het varken is een bijzonder intelligent dier, dat helaas door de mens vaak niet als zodanig wordt behandeld.

Fotografie Tara Promt © 2004
De legende wil dat Lil' pOtbellies zich in een diep donker bos ontwikkelen vanuit zogenaamde zwijnenknollen. Eenmaal aangekomen in atelier Babi Senang (Maleis voor 'gelukkig varken') krijgen ze een eigen identiteit en een unieke boodschap waarmee ze de wereld intrekken. En iedereen kan zich over zo'n pOtbelly ontfermen.

De Lil' pOtbellies zijn een initiatief van Charles Stephan, kunstenaar en professioneel varkensliefhebber. Hij maakt kunstbiggetjes van superlichte klei (unica) of polyester (gelimiteerde oplage), beschildert die met de hand en stuurt ze 'op pad' met een missie. Stephan is voorzitter van Stichting 't Gorke, die zich inzet voor naamszuivering van het varken. 't Gorke bemiddelt bij herplaatsing van dakloze varkens, varkens die als schattig klein roze biggetje in huis zijn genomen als gezelschapsdiertje, om te vertroetelen. Maar een volwassen varken weegt al snel een kilootje of honderd... Wie eigenlijk een varkentje in huis had willen halen of varkens een warm hart toedraagt, kan een pOtbelly 'adopteren': een derde van de aanschafprijs is bestemd voor een goed varkensdoel.

Nationale varkensdag / Kunst voor varkens, 29 mei (11.00-16.00 uur), Stichting 't Gorke en Atelier Babi Senang, Spuistraat 3, Nieuw-Beijerland. Feestelijke opening van de expositie met o.a. een biggenknuffelhoek en div. informatiestands. Info: 0186-692602 en www.gorke.nl Het is niet toegestaan honden of eigen (hobby)varkens mee te nemen!

Bron: Ad Magazine, zaterdag 29 mei 2004, auteur Annet de Groot




Copyright © Stichting 't Gorke